Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Besúgó hálózatok Kádár börtöne
  2007-09-01 17:10:37, szombat
 
   
  Besúgó hálózatok Kádár börtöneiben és a működtetők
2006. november 03. 07:29 HVG

Magyarország november 4-i megszállása után Kádáréknak a volt ÁVH-sokból, a Szovjetúnióból ideküldött tanácsadókból álló brigádjai haladék nélkül megkezdték a leszámolást. Megteltek a börtönök, és ezzel együtt fellendült a foglyok közé zsarolással beépített "vamzerek" besúgók tevékenysége is. Őket az "operások", a börtönök operatív osztályai irányították. A Történeti Levéltár dokumentumaiból megdöbbentő kép rajzolódik ki.

"A Budapesti Országos Börtönben jelenleg működő operatív csoport az ellenforradalom leverése után 1956 december első felében kezdte meg a munkát. A csoport kezdetben két főből állt, majd 1957 első felében egészült ki öt főre. Az operatív munkát az ellenforradalom előtt is ügynöki munkát végző személyek felkutatásával és újabb ügynökök beszervezésével kezdtük el. Összesen 30 fő hálózati személyt szerveztünk be, túlsúlyban ügynököket. Közülük néhányat ki kellett zárni: egyeseket kivégeztek, [mások] szabadultak vagy más börtönbe lettek átszállítva." (Részletek Kovács Géza rendőr őrnagy, a Gyűjtőfogházban működő operatív csoport vezetőjének jelentéséből, 1958 szeptemberében )

A Gyűjtőként emlegetett börtönben működő operatív osztály, az "operások" tevékenységéről, feladataik teljesítéséről, a kádári megtorlás során játszott szerepükről számos dokumentum maradt fenn. Az 1995-ig "szigorúan titkos" jelzéssel ellátott börtön-objektum dossziét egy 1957. augusztus 30-án keltezett határozat alapján indította meg a BM ORFK Politikai Nyomozó Főosztály VIII. Osztálya. Mint a határozat megállapítja: "a Budapest-i Országos Börtönben lévő elítéltek létszáma kb.1500 fő, kivétel nélkül politikai bűncselekményekért vannak elítélve. Meg lehet találni köztük a horthy-rendszer (sic!) fegyveres erőinek tagjait, - Vk.F-II. katonatisztek, csendőrök, stb., továbbá papok, különböző vallási szektákhoz tartozó volt vezetők és szervezők, - valamint az ellenforradalomban résztvevő fegyvereseket, ellenforradalmárokat."

"Az elítéltek börtönön belül sem mondtak le ellenséges tevékenységükről, ezért operatív munkát végzünk közöttük azzal a céllal, hogy felderítsük az elhallgatott bűncselekményeiket, a még szabadlábon lévő kapcsolataikat, megakadályozzuk a kitörést, szökést, szabotázst, a börtönön belüli szervezkedést. Ennek alapján szükséges, hogy az Országos Börtön részére objektum dossziét állítsunk fel, melyben nyilvántartjuk a hálózati személyeket, az intézetben lévő kompromittált személyeket, lerakjuk a hálózattal kapcsolatos levelezést, valamint az évi találkozási grafikont. A fent leírtak alapján kérem az objektum dosszié megnyitásának engedélyezését, mert az 1954-ben felállított objektum dosszié az ellenforradalom ideje alatt megsemmisült."

A határozatot Merkert András rendőr nyomozó főhadnagy csoportvezető és helyettese, Törőcsik János hadnagy írták alá. A dosszié megnyitását Potecz Sándor alosztályvezető engedélyezte.

A dosszié következő irata az "Objektum jellemzés" címet viseli. Az elítéltek közé csempészet besúgó hálózatról megállapítja: az elítéltek különböző kategóriáiban jelenleg 16 fő ügynököt és 1 fő informátort foglalkoztatunk. A parancsnokság, az őrség, valamint az irodai elvtársak létszáma kb. 200 fő."

A jelentés aggodalommal állapítja meg: a börtönben szolgálatot teljesítő elvtársaknak kb 50%-a tagja az MSZMP-nek, a többi pártonkívüli. Politikai képzettségük igen gyenge és hiányos, ami nem egy esetben megmutatkozott abban, hogy az őrség közelebbi kapcsolatba került az elítéltekkel. "Volt az elvtársak közt olyan, aki az elítélt hozzátartozójának levelet, csomagot továbbított, vagy az elítélt részére továbbított levelet és csomagot."

1957 decemberében az ügynökség létszáma 28 főre duzzadt, miután újonnan beszerveztek 21 foglyot. A felsorolt 20 konkrét ügyben - ahol besúgókkal akartak extra bűnt rábizonyítani az elítéltekre, - szinte egyetlen egyben sem sikerült "eredményt" elérni: így például Papp Mártonra és Csapó Józsefre nem tudták rábizonyítani, hogy ÁVH-s tisztet akasztottak, Trubin Jánosra, Szűr Tiborra, hogy részt vettek a Köztársaság téri pártház ostromában. Más felderítések is eredménytelenek maradtak.

Az 5 hónappal később kiadott jelentésből kiderül, még mindig sok az eredménytelenül lezárt ügy. Most már az operások új főnöke Kovács Géza rendőrőrnagy az, aki jelenti, hogy az elmúlt hónapokban a hálózat 109 "találkozót" szervezett, ebből 55 "értékes" volt, azaz kiszedtek valamit a gyanútlan áldozatból. De például Újfalusi Zoltán elítéltre hiába hajtották végre a hálózati ráépülést, mert a melléje bevetett ügynökön "a halálos ítéletet végrehajtották", és az ügy "ideiglenesen áll".

A függőben lévő ügyek között találjuk a következőt: "Krassó György ellenforradalmi fegyverrejtegetés és szervezkedés miatt elítélt ügyében Nagy István alkalmi ügynök van foglalkoztatva, mivel a Vizsgálati Osztályon keresztül tudomásunkra jutott, hogy Krassó az ellenforradalom alatt szerzett fegyvereit elrejtette, valamint tudomása van ellenforradalmi csoportok létezéséről, s azok tulajdonában lévő stencil-gépekről. Ügyében a hálózati felderítő munka folyamatos." Nagy István néven feltehetően Szenes László, Krassó rabtársa volt a beszervezett, akiről csaknem 30 évvel később, 1986-ban Krassó elmondta, "1959-ben a váci börtön föld alatti fegyelmi zárkájában felakasztotta magát és meghalt. Besúgó volt, és valamiért már megbízói bizalmát is elveszítette. Kutyául bántak vele, és nem sajnálta őt senki."

Kovács Géza büszke rá, hogy ügynöki segítséggel lebuktatták a fekete-levelezést folytató Krassót, Aczél Tamást, Kulkai Antalt. De önkritikusan állapítja meg: a hálózat még nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, sok az eredménytelen vizsgálódás.

Az operatív tisztek között nagy a fluktuáció, 1958 nyarán alaposan átszervezték a hálózatot fenntartó osztályt: az ügynökökhöz új operációs tisztek kerültek, mindezt megszenvedte a besúgási munka minősége. Meg kellett szüntetni az operatív tisztek között kialakult "haveri szellemet", és visszaállítani a függőségi viszonyt - húzta alá Kovács őrnagy.

A vamzermunka folytatódik

1959 szeptemberében Kovács Géza helyét Ifjú Alajos főhad-nagy veszi át. Ekkor már újabb problémák jelent-keznek:a részleges amnesztia miatt munkaerőhiány lépett fel a gyűjtő-ben, a váci börtönből ezért 300 elítéltet kellet áttranszportálni, és a hálózati létszámot is új ügynökökkel kellett feltölteni. A 18 ügynökre és 19 tájékoztatóra bővült hálózat nem tétlenkedett, volt, akit segítségükkel szabadulása utánra szerveztek be: ez a sors várt Cs. Istvánra, akit büntetése letöltése után szervezett be a II/7-es osztályból Szabó Ferenc rendőrhadnagy.

A jól dolgozó ügynökök nemcsak szóbeli dícsérteben részesültek: a kiszolgáltatott, megzsarolt embereknek cigarettát, beszélő hosszabbításokat, soron kívüli beszélőket ígértek - "több ügynök és tájékoztató megköszönte a róla való gondoskodást és a vele szemben tanúsított figyelmességet" - állítja büszkén az egyik jelentés. Hozzátartozik a képhez, hogy még ilyen körülmények között is a bebörtönzött politikai foglyoknak csak elenyésző része vállalta a spicliskedést.

Az operatív osztály 1959-ben 21 üggyel foglalkozott, abból négy "eredményesen lett befejezve". Többek között Kuti István volt honvéd századosé, akit még abban az évben felakasztottak. Kutit eredetileg sikkasztás miatt ítélték el. Ám elítélése után - mint az operások 1959 decemberi - helyesírási hibáktól hemzsegő - jelentése írja: "a "II/II osztály közölte hogy Kutira olyan adatok merültek fel, hogy mint katonai atassé (sic!) Ausztria részére kémtevékenységet folytatott. A fenti osztály kérte, hogy vegyük hálózati feldolgozás alá Kuti Istvánt és a kémkedés tényét tisztázzuk. Kuti István mellé ügynöki beépülést hajtottunk végre, melynek során megállapítottuk, hogy az ellenforradalom alatt, mint a Bécsben lévő magyar követség katonai atasséja, az osztrák hírszerző szervek vezetőjének, akivel kapcsolatot tartott, átadta az Ausztriában dolgozó ügynökség névsorát. Az általa átadott névsor alapján több Ausztriában dolgozó ügynökünket őrizetbe vettek az osztrákok. Kuti István a fentieket a vizsgálat során beismerte. A bíróság cselekményéért kötéláltali halálra ítélte, melyet végrehajtottak."

Szontag Lászlót tettenérték, hogy levelet akart kicsempészni a börtönből. "A terhelő adatok alapján ügynökként beszerveztük" - hangzik a lakonikus mondat. Más volt az operások feladata Hegedűs András esetében: "H.A. ellenforradalmi cselekményekért elítélt személy ügyében a II/5 osztály kérése alapján kezdtük meg a munkát. A feladat az, hogy Hegedűst elítélt társai előtt olyan helyzetbe hozzuk, mintha ő az állambiztonsági szervek ügynöke volna. Kombinációk alkalmazásával, és ügynöki úton a fenti feladatot végrehajtottuk, és jelenleg az elítéltek már úgy beszélnek róla, hogy jó lesz előtte nem beszélni, mert az operatív csoport vamzerja".

A Gyűjtő operatív osztálya országos hírnevet szerzett belügyes körökben. Igen gyakran kértek tőlük kölcsön "jóképességű ügynököket" a vidéki osztályok "Tolnának, Zalának, Veszprémnek és Csongrád megyének adtunk kölcsön ügynököt. Újabban gyakori az a kérelem, hogy az egyes osztályok részére ügynöknek alkalmas személyt válasszunk ki, és vonjuk tanulmányozás alá. Ilyen kérelemmel fordult hozzánk a Budapesti Rendőrfőkapitányság V/a csoportja 6 esetben, a II/5 osztály 3 esetben, és a Fejér megyei osztály két esetben. A fenti osztályok kérésének eleget tettünk, három esetben a beszervezést is végrehajtottuk". Ifjú Alajos főhadnagy nem hagy kétséget: folytatják a hálózat továbbépítését, a még mélyebb beépülést, a további beszervezéseket és feldolgozó munkát az "ellenséges kategóriák" tagjai között.

Jött a konszolidáció, az általános amnesztia, megjelent a jóságos "aki nincs ellenünk, velünk van" Kádár János. És mégis: az 1967. december 15-i összefoglaló jelentés szerint, a benn tartott politikai elítéltek számára nem sok jót hozott az új kurzus: "A Fővárosi Központi Büntetésvégrehajtó Intézetet 1967 márciusában szigorított börtönné minősítették. Ennek megfelelően itt töltik büntetésüket az államellenes bűncselekményekért szigorított börtönre ítélt és a többszörösen visszaeső köztörvényes elítéltek. Az intézetben elhelyezett 2100 elítéltből a politikai jellegű bűncselekményért elítéltek száma 500-550 körül van. Az operációs csoport ügynökségének létszáma az év eleji létszámhoz képest emelkedett. Az év elején 46 tájékoztatóval és 7 ügynökkel rendelkezett. A november 30-i állapot szerint a hálózatban foglalkoztatottak létszáma 52 fő tájékoztató és 7 fő ügynök. Beszerveztünk 1967-ben 14 tájékoztatót."

Hirschler Richárd

Köszönet Modor Ádám történésznek a Történeti Levéltárban talált dokumentumokért.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kémtevékenységet, áttranszportálni, tevékenységükről, hosszabbításokat, bűncselekményért, eredménytelenül, kiszolgáltatott, ellenforradalmi, cselekményekért, beszervezéseket, foglalkoztatunk, megállapítottuk, ellenforradalom, gyűjtőfogházban, megakadályozzuk, dokumentumaiból, állambiztonsági, tevékenységéről, alosztályvezető, dokumentumokért, eredménytelenek, beszervezésével, végrehajtottuk, engedélyezését, szeptemberében, tájékoztatóval, cselekményéért, visszaállítani, nyilvántartjuk, foglalkoztatva, szovjetúnióból, figyelmességet, végrehajtották, teljesítéséről, felakasztottak, alkalmazásával, volt ÁVH-sokból, foglyok közé, börtönök operatív, ellenforradalom leverése, csoport kezdetben, operatív munkát, ellenforradalom előtt, kádári megtorlás, határozat megállapítja, elítéltek börtönön, börtönön belüli, hálózati személyeket, intézetben lévő, hálózattal kapcsolatos, fent leírtak, objektum dosszié, Történeti Levéltár, Budapesti Országos Börtönben, Részletek Kovács Géza, ORFK Politikai Nyomozó Főosztály VIII, Budapest-i Országos Börtönben, Országos Börtön, Merkert András, Törőcsik János, Potecz Sándor, Papp Mártonra, Csapó Józsefre, Trubin Jánosra, Szűr Tiborra, Kovács Géza, Újfalusi Zoltán, Krassó György, Nagy István, Vizsgálati Osztályon, Szenes László, Aczél Tamást, Kulkai Antalt, Ifjú Alajos, Szabó Ferenc, Kuti István, Kuti Istvánt, Szontag Lászlót, Hegedűs András, Budapesti Rendőrfőkapitányság, Kádár János, Fővárosi Központi Büntetésvégrehajtó Intézetet, Hirschler Richárd, Köszönet Modor Ádám, Történeti Levéltárban,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Sose bánj semmit  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Akarat  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  s immár én is felragyogva, ért...  Az engedelmesség miért nem vál...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Reménység és erő Krisztustól e...  Szép estét kedves látogatóimna...  Adakozás  Leonardo da Vinci gondolata  Png kutya  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Png telefon  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Reggel van  Sose bánj semmit  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam Krisztinától  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Idő  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Popper Péter szavai  Alázat  A boldog családok mind hasonló...  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Png férfi  Neked tudnod kell  Nem tudhatod  Fekete István - Akác  Az igazi szeretetért rendszeri...  A jó emberek mindig szépek mar...  Rátalálsz  Akarat  Alázat  A jó emberek mindig szépek mar...  Tavaszi kép  Png telefon  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Egy hatékony szolga  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Lóhere  Tavaszi kép  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Png csokor  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Png ház  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Kövesd a cowboyt!  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Akarat  George Gordon Lord Byron: Inez...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Mi lenne ha  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
volt ÁVH-sokból, foglyok közé, börtönök operatív, ellenforradalom leverése, csoport kezdetben, operatív munkát, ellenforradalom előtt, kádári megtorlás, határozat megállapítja, elítéltek börtönön, börtönön belüli, hálózati személyeket, intézetben lévő, hálózattal kapcsolatos, fent leírtak, objektum dosszié, 1954-ben felállított, ellenforradalom ideje, határozatot Merkert, dosszié megnyitását, dosszié következő, elítéltek közé, elítéltek különböző, irodai elvtársak, jelentés aggodalommal, börtönben szolgálatot, többi pártonkívüli, esetben megmutatkozott, őrség közelebbi, elvtársak közt, elítélt hozzátartozójának, elítélt részére, ügynökség létszáma, eredménytelenül lezárt, elmúlt hónapokban, gyanútlan áldozatból, hálózati ráépülést, melléje bevetett, halálos ítéletet, függőben lévő, ellenforradalom alatt, hálózati felderítő, váci börtön, fekete-levelezést folytató, hozzá fűzött, eredménytelen vizsgálódás, operatív tisztek, hálózatot fenntartó, besúgási munka, függőségi viszonyt, vamzermunka folytatódik, részleges amnesztia, váci börtönből, hálózati létszámot, sors várt, róla való, vele szemben, egyik jelentés, bebörtönzött politikai, operatív osztály, évben felakasztottak, operások 1959, fenti osztály, kémkedés tényét, osztrák hírszerző, általa átadott, vizsgálat során, bíróság cselekményéért, terhelő adatok, lakonikus mondat, operások feladata, állambiztonsági szervek, fenti feladatot, operatív csoport, vidéki osztályok, egyes osztályok, fenti osztályok, hálózat továbbépítését, további beszervezéseket, általános amnesztia, benn tartott, többszörösen visszaeső, intézetben elhelyezett, politikai jellegű, operációs csoport, november 30-i, hálózatban foglalkoztatottak, kémtevékenységet, áttranszportálni, tevékenységükről, hosszabbításokat, bűncselekményért, eredménytelenül, kiszolgáltatott, ellenforradalmi, cselekményekért, beszervezéseket, foglalkoztatunk, megállapítottuk, ellenforradalom, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1196
  • e Hét: 6704
  • e Hónap: 15308
  • e Év: 51249
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.